Att transportera sin hund

Om man har en hund kan man ibland behöva ta med sig den på olika saker. Om man ska på semester, till veterinären eller bara åka och handla kan hunden behöva följa med. Beroende på hur man ska åka kan det finnas olika sätt att transportera hunden.

Att åka kollektivt med hunden

Om man inte har en egen bil, eller av någon anledning inte vill eller kan ta den kan man behöva åka kollektivt med sin hund. Om man har en mindre hund krävs det ofta att den sitter i en bur eller väska oavsett hur man väljer att åka. En större hund kan ofta sitta i koppel och sele eller halsband om man väljer att åka tåg, buss eller båt. På flygplan ska dock alla djur sitta i bur, och ofta får de inte sitta i passagerarutrymmet.

Om man ska åka kollektivt med hunden är det viktigt att ta reda på var i fordonet man ska sitta. I tåg och bussar finns ofta speciella djurplatser nära en utgång. Det kan till exempel vara klokt om man ska åka långt och hunden behöver rastas under resans gång. Man måste också se till att hunden sköter sig under resans gång. Den får till exempel inte föra massor av oväsen eller liknande. Då kan man tvingas gå av fordonet även om man köpt biljett för en längre ressträcka.

Att ta med sig hunden i bilen

Om man har en egen bil eller miljöbil och behöver ta med sig sin hund blir allt plötsligt mycket lättare. Men det finns dock en hel del regler man behöver ha koll på även då. När man har med sig en hund i bilen måste man till exempel se till att den åker säkert. Det allra bästa sättet att transportera en hund på är i en bur eller i bagageutrymmet. Oavsett hur hunden transporteras måste man dock se till att buren har rätt storlek. Jordbruksverket har satt upp regler för hur pass stor buren måste vara, och den ska vara anpassad efter den aktuella hundens storlek. Det finns också regler för hur länge hunden får sitta instängd i buren under transporten. Den måste till exempel rastas med jämna mellanrum och man måste också se till att den får tillgång till mat och vatten om transporten är lång.

När man åker bil med hunden bör man också tänka på vilket väder det är ute. Om bilen har luftkonditionering med mera kan det ofta vara behagligt för hunden under resan, men om man stannar kan det snabbt bli kallt eller varmt. En hund som sitter i en bur kan inte heller ändra position eller lägga sig någon annanstans för att komma bort från obehaget utan detta är något ägaren måste ha koll på.

mts_best