Vad är en hundtrappa?

En hundtrappa är ett alternativ till en ramp för hundar, och är något som gör att det blir lättare för din hund att ta sig upp till eller ner från en viss höjd. Unga och friska hundar behöver normalt inte en hundtrappa för att klara sitt vardagliga liv, men hundar som blivit gamla, sjuka eller skadade kan ha stor nytta av det här hjälpmedlet.

Vad finns det för hundtrappor?

En hundtrappa kan se ut på olika sätt och vara tillverkade i olika material. Vilken som passar beror på vad det är för hund du har, och också vad det finns för utrymme där trappan ska användas. En hundtrappa för din hund ska ha trappsteg som är anpassade efter hundens storlek och vara lätt för hunden att använda.

När behövs en hundtrappa?

En hundtrappa kan användas om en hund behöver hjälp att ta sig upp i soffan, bilen, sängen, eller någon annanstans där den brukar vara. En trappa kan användas förebyggande för raser som har stor risk att drabbas av ledbesvär, eller när hunden drabbats av övervikt, vilket är en extra belastning för lederna, men kan också användas när problem redan uppstått. En trappa kan dessutom vara bra om hunden är trött och svag av ålder eller annan sjukdom, och för blinda hundar kan det vara något som förenklar vardagen. Det är värt att tänka på olika höjder sett till hundens egen storlek. För en medelstor eller stor hund är inte hoppet ner från en soffa särskilt stort, men för en liten hund är det desto större. Belastningen på lederna blir då också större vid hoppet. Hundtrappor kan också användas för helt friska hundar om det finns ett högt utrymme hunden behöver kunna ta sig till på egen hand, där det inte finns någon vanlig trappa den kan använda sig av.

Varför inte använda en ramp?

Skillnaden mellan en ramp och en hundtrappa är att trappan har steg, medan rampen har en platt gångyta. Ofta kan en ramp vara lättare att använda, men de kan kräva större utrymme. Behöver din hund till exempel hjälp för att kunna ta sig upp i en soffa kan en ramp behöva sticka långt ut i rummet om den inte ska bli väldigt brant. Vissa hundar klarar en brant ramp, men för andra är det lättare med att par trappsteg. Vad som passar bäst för din hund kan du prova dig fram till.

mts_best