Håll hunden ren

De flesta hundar älskar att leka loss i skog och mark, lerpölar och gröna gölar. En del hundar kan inte motstå att rulla sig i exkrementer de hittar ute, men även i allt annat äckligt de kan hitta. Ju äckligare du som hundägare tycker att det är, desto ljuvligare verkar det dofta för hunden.

Det viktiga badrummet

Om det är sommar och du har en tomt med vattenslang är det enklast och smidigast att tvätta hunden utomhus, men vintertid eller om du inte har en trädgård får hundbadet ske i badrummet. Detta sätter verkligen piff på tillvaron om du har en ovillig hund, och det kan bli vatten överallt, nedrivna grejer och en sanering av badrummet kan vara behövligt efteråt. Ta nu detta med lite humor, alla hundar beter sig inte så, utan en del tycker faktiskt om att duschas eller badas.

Vare sig det är du eller hunden som badar mest är det alltid smidigt med ett lättstädat badrum och hos Buildor hittar du mängder med badrumstillbehör som förenklar vardagen. Allt från badkar till duschkabiner, blandare eller badrumsskåp, eller varför inte ett helt nytt badrum om du ändå ska renovera? Du vinner på att ha ett badrum som är praktiskt, snyggt och lättstädat, särskilt om du är hundägare. Ett viktigt tillbehör är en gummimatta till duschen eller badkaret som hunden kan stå på för att slippa repor i kakel och porslin samt ge hunden självförtroende och fäste för tassarna så den inte halkar runt på hala ytor.

Tips

Tidningen Härliga Hund ger några bra tips du kan tänka på när hunden ska badas. De rekommenderar ett milt schampo med ett pH-värde på 6,3 – 7,2 och att det ska vara ett schampo avsett för hundar. De skriver också att balsam kan användas på alla typer av hundpälsar för att ge lyster och återsluta hundhårets fjäll.

Det sägs att hundar kan bada ofta, upp till en gång per vecka, men det beror helt på den typ av päls som hunden har och om det är en utställningshund eller inte. Vissa raser ska vara lite mot det flottigare hållet i pälsen för att ha skydd mot väder och vind. En naturlig päls blir mer fuktavstötande om den får behålla sitt fettlager och många hundar klarar sig med endast tre till fyra schamponeringar per år. Att tvätta hunden i grönsåpa är också allmänt vedertaget och fungerar bra.

Ha inte för varmt vatten när du duschar din hund, 20 till 25 grader räcker, annars kan det bli för varmt. Var också noga att inte få schampo eller vatten i öron eller ögon på hunden. Är hunden mycket smutsig kan du med fördel schamponera den, skölja ur, schamponera igen och skölja ur riktigt noga. Var alltid väldigt noga med att skölja ur pälsen ordentligt och om du har en hund med tjock eller lång päls är det bra att föna hunden torr så den inte får fuktexem eller så kallade hot spots.

mts_best