Populäraste hundraserna

Står du i begrepp att skaffa en hund och vill ha lite koll på populära raser? Eller är du bara nyfiken på vilka hundar som är mest uppskattade just nu? Oavsett vilket så har du hittat rätt. Hunden är människans äldsta sällskapsdjur och vi har hittat skelett från tama hundar som är mellan 10 000 och 12 000 år gamla. Idag har vi avlat fram cirka 400 olika hundraser för en mängd olika användningsområden, till exempel jakthundar, vakthundar, minhundar och polishundar. Här nedan följer en lista över de fem mest populära hundraserna 2017 samt kort information om de olika raserna. Det kan vara intressant att veta att det 2017 registrerades 51 059 nya hundar i Svenska Kennelklubbens (SKK) register. Totalt finns det cirka 895 000 hundar runtom i Sverige.

Labrador retriever (2 654 st)

Labradoren brukar beskrivas som social, glad och vänlig. Den är samarbetsvillig och används bland annat som ledarhund och servicehund. Labradoren är också anpassningsbar och vill gärna vara till lags. Om du har familj brukar denna ras därför vara ett attraktivt alternativ. Labradoren behöver ganska mycket motion och vill gärna ha något att göra, till exempel träna lydnad och apportera. Om du söker efter tillbehör till din hund kan det vara smart att besöka outletsverige.se, dår kan du hitta mycket till bra priser!

Tysk schäferhund (2 378 st)

Denna ras härstammar från tyska fårvallare. Sedan medeltiden har schäfern avlats till att bli en lättdresserad och fysiskt stark hund. Schäfern är uppmärksam och samarbetsvillig, egenskaper som är efterfrågade hos tjänstehundar. Rasen används därför ofta som tjänstehund av bland andra Försvarsmakten. Ungefär 70 procent av alla polishundar är av rasen tysk schäferhund.

Golden retriever (1 996 st)

Rasen kommer från Storbritannien och blev populär i Sverige på 1960- och 1970-talet. Golden retrievern är en social, intelligent och samarbetsvillig hund. Den är en apportör som gillar att arbeta, till exempel brukar den tycka om att bära saker. Rasen är mycket populär som familjehund. Den brukar bli pigg när den kommer utomhus, men lugnar ner sig inomhus.

Jämthund (1 793 st)

Jämthunden är en svensk hundras som godkändes 1946, men rasen är mycket äldre än så. Till Sverige kom den sannolikt med olika jägarfolk. Jämthunden är en jakthund som används till att framför allt jaga älg. Den är inte lämplig att hålla som enbart sällskapsdjur, även om den trivs i en familj och är lugn och avslappnad inomhus. Rasen utmärker sig för sin stora jaktlust och sitt stora mod, och den klarar att vara ute och jaga i flera dagar.

Shetland sheepdog (945 st)

Rasen brukar kallas “sheltie” och härstammar från Shetlandsöarna. Sheltien är vig, snabb och väldigt lättlärd. Därför passar den bra att använda inom hundsport, särskilt agility. Eftersom den är följsam och hängiven är den populär bland många människor. Rasen älskar motion och kan umgås med andra hundar utan att bråka.

mts_best