När storleken har betydelse

Det är dags att skaffa hund – men ska den vara stor, liten eller mittemellan? Kanske har du länge drömt om en speciell ras, men inte funderat på om storleken rent praktiskt passar in i ditt liv. Här får du lite hjälp att resonera dig fram till vad som passar dig bäst.

Den stora hunden

En hund av en större ras känns rejäl och tar plats. Den kommer inte att förbises av någon, utan tar sin självklara plats i rummet. Det kan kännas tryggt med en stor hund om du bor ensam eller om du bor avsides. I bästa fall skrämmer ett rejält skall en inbrottstjuv på flykten och kanske ännu mer om du väljer en bruksras som schäfer eller rottweiler. Om du är ute på kvällarna eller ofta går i skogen och känner dig osäker kan en stor hund innebära en trygghet. De flesta hundar försvarar helt naturligt sin ägare i en farlig situation, men en angripare blir helt klart mer rädd för en 70 kg skällande bjässe än en gläfsade dvärgpudel som skuttar runt.

Har du barn som ibland är lite klumpiga och oförsiktiga i leken med hunden är en stor och tålig hund bättre än en liten hund som kan bli skadad. Å andra sidan är det ditt ansvar som hundägare att dels se till att hunden inte kommer till skada, dels se till att hunden uppfostras så att den inte råkar göra illa någon om den behöver säga ifrån.

Till en större hunds nackdelar hör förstås kostnaden. Du kommer att behöva en större bil och behöver uppgradera till en kombi ifall du inte redan har en. Visst kan tjänstebilar lösa problemet men det är inte alla som tillåter hundar i bilen. En stor hund äter mer mat och kan många gånger kräva en dyrare försäkring än en liten hund. Det är med andra ord inte bara hunden som är större utan kostnaden är det också.

Den lilla hunden

Det kan kännas både tryggt och rejält med en stor hund, men den lilla hunden har sina fördelar den med. Att du enkelt kan lyfta upp den i famnen underlättar många gånger, både när den ska upp på veterinärens undersökningsbord och när du ska kliva på bussen. Har du barn kan de gå ut med hunden utan att du behöver oroa dig för att hunden ska dra iväg med barnen när den ser en katt. En liten hund ligger dessutom gärna i knät och gosar vilket de flesta tycker är väldigt mysigt. Små hundar lever vanligen längre än stora hundar och äter förstås betydligt mindre.

Den mellanstora hunden

En hundras av mellanstorlek kan vara den perfekta kompromissen ifall du vill ha lite lagom av den stora och den lilla hundens fördelar.

När du har bestämt storlek är det dags att hitta en ras som passar dig och din familj. Utgå från hundens mentalitet, hur ni lever och vad ni kan erbjuda hunden utifrån vilka behov den rasen har.

mts_best