Trubbnosar

Trubbnosar är hundar med väldigt kort nos som har avlats medvetet för att få kortare och kortare skalle. Exempel på hundraser är mops, bostonterrier, olika typer av bulldoggar och även boxer, men också flera av de små populära sällskapshundarna med lång och silkeslen päls.

Ofta i dålig kondition

En hund som är trubbnosig tillhör kategorin av brakycefala hundraser och deras skalle är kortare än normalt. Detta medför vissa problem för hunden i fråga, och det är inte ovanligt att hunden har problem med andning eller ögon.

Om hunden har svårt att andas ordentligt vid fysisk prestation kommer den inte heller att röra sig allt för mycket, och många trubbnosägare verkar tro att deras hund ”ska vara lite rund” eftersom det är en bulldog eller en mops. Detta är fel, och tyvärr är allt för många trubbnosiga hundar överviktiga och så rultiga att deras andningsproblem förvärras ytterligare. En väldigt tjock hund kan inte heller hoppa upp i soffan eller sängen på egen hand och kan behöva hjälp med detta. Vad du som hundägare borde göra med din hund är att aktivera den. Ge den mindre mat, banta den lite och se till att den rör på sig utifrån sin förmåga och kondition som förhoppningsvis kommer att förbättras undan för undan. Åk till Byggmax och skaffa lite plankor och tillbehör och snickra ihop en enkel hinderbana till din hund. Balansträning på plankor ger både stimulans och muskler utan att hunden tar ut sig eller blir för överhettad.

Ser glad ut men kämpar för att få luft

Svensk Veterinärtidning berättar om att den korta nosen och skallen även påverkar svalget och luftstrupen, och det är svårare för en trubbnosig hund att reglera sin kroppstemperatur. Det hade varit bra om de trubbnosiga hundarna slutade synas så mycket i reklam och liknande situationer. De är tyvärr populära som maskotar och för att fånga uppmärksamhet, särskilt med den till synes glada, leende uppsynen de ofta har. Detta är inte ett uttryck för en glad hund utan en hund som försöker reglera sin kroppstemperatur eller syresätta sig själv tillräckligt. Det är inget gulligt med hundar som inte kan andas, och därför borde fokus ligga på att förbättra rasernas hälsa istället för att exponera dem ytterligare.

Inventering för förbättrad hälsa

Att det är hög tid att ta tag i problemen kan Svenska Kennelklubben instämma i, och har med samarbete med rasklubbar och de andra nordiska kennelklubbarna genomfört en trubbnosinventering för att kunna få information om sjukdomar relaterade till trubbnosighet. Inventeringen och genom den, insamlandet av data, är nu klart och kommer framöver leda till mer kunskap om hur de hälsorelaterade problemen ska kunna förbättras. Det handlar i grund och botten om att ta tag i den extrema aveln och att domare på utställningar också ska kunna bedöma en hund av brakycefal ras som osund om den har uppenbara andningsproblem eller ser allt för intryckt ut.

En bild säger mer än 1 000 ord och mopsen på bilden ser överviktig ut, har utstående ögon, väldigt små näsborrar och en så kort nos att den är mer eller mindre indragen i ansiktet. Stöd sund hunduppfödning istället.

mts_best