Träna hunden inför utställning

Om man skaffar en renrasig hund av en uppfödare så får man vara beredd på att uppfödaren vill att man ska ställa ut hunden på utställningar. Detta för att ge uppfödaren ett hum om hur valpkullen utvecklats och om avelsresultatet varit lyckat. Som uppfödare är målet att få fram rastypiska hundar och på en utställning får man besked om hur hunden ser ut rent exteriört. En del uppfödare har satsat hårt och tagit företagslån vilket gör att de vill få ett kvitto på att de lyckatas bra. Oftast behöver man inte ställa ut hunden mer än ett par gånger om man verkligen inte är intresserad av det.

Förberedelse inför utställning

Att vara på en hundutställning kan vara en stressande miljö för hunden den första gången. Det är mycket ljud och saker som händer vilket gör att det kan vara en bra idé att ta med hunden på en utställning innan det är dags att ställa ut den. På så sätt får den en chans att vänja sig vid miljön innan det blir ”skarpt läge” och man får som ägare en chans att se hur det går till.

Hunden bör också tidigt vänjas vid att bli hanterad, genom att man undersöker tassar, tänder och helt enkelt vänjer den vid att bli undersökt. Man kan gärna låta andra människor som hunden inte känner få känna igenom den, för att den ska vara redo för att bli undersökt av domaren på utställningen. En hund som morrar eller på annat sätt inte vill bli hanterad får inte bra omdöme på en utställning. Träna också hunden på att stå stilla och kunna gå fint i koppel. Om du har för avsikt att ställa ut hunden flera gånger kan det vara bra att skaffa ett särskilt halsband och koppel just för utställningar. Se också till att anmäla dig och hunden till utställningen i tid och kontrollera att hunden har alla vaccinationer och intyg som behövs.

Under utställningen

På utställningsdagen får man vara beredd på att det blir mycket väntan och en ganska kort tid i ringen där man får visa upp hunden. Se till att ha med stolar att sitta på, matsäck, hundmat, vattenskål, vatten, kam och annat som behövs för att hunden ska vara i toppskick innan den ska in i ringen. Passa på att kolla på andra för att se hur det går till och glöm inte att rasta hunden innan det är er tur att gå in. Är du osäker på något finns det ofta en ringsekreterare i närheten som kan svara på frågor som dyker upp. Tänk också över vilka kläder du ska ha på dig. Du bör kunna ha kläder och skor som går att springa i men som samtidigt ser välvårdat och diskret ut, det är trots allt hundens utseende som ska visas upp och inte ditt.

mts_best