Full rulle med Belgisk vallhund

Den belgiska vallhunden är en ståtlig mellanstor hund med ursprung från Belgien, som namnet säger. Från början var det en vallhund men idag används den som brukshund med stor framgång. Den har hos många aktiva bruksintresserade ersatt schäfern. Det är en överlag sunt byggd hund utan större sjukdomsbild i rasen, men som med alla raser så gäller det att köpa en registrerad hund med dokumenterad härstamning så att man vet vad man får.

Det är en hund som trivs bra utomhus i alla väder så länge det inte är allt för varmt och typiskt för just den belgiska vallhunden är det så kallade ”belgarflinet” som hunden ofta har. Det innebär att den gapar ganska stort medan den uppmärksamt söker kontakt och instruktioner med sin förare. Den går ofta med gapet på vid gavel även på promenaden och visar hela garnityret. Detta är helt normalt för rasen och betyder inte att den är arg eller visar tänderna.

4 olika varianter

Belgisk vallhund finns i fyra olika varianter, Groenendael, Laekenois, Malinois och Tervueren. Det är samma hund men med fyra olika pälsar kan man säga. Groenendael är långhårig och svart, tervueren är långhårig och grå- eller röd fawn med svart ytterst i hårtopparna, malinois är släthårig fawn och laekenios är strävhårig och fawnfärgad.

Du kan bekanta dig med de olika varianterna av belgisk vallhund hos rasklubben som har utförlig information, bilder och annat smått och gott om rasen.

En aktiv hund

Den belgiska vallhunden passar dig som vill ha en arbetskamrat. Det är ingen soffhund och den trivs inte med att endast vara sällskapshund. En aktiv familj där någon påtar sig huvudansvaret för träningen är det bästa, och du kan använda rasen till så gott som alla hundsporter som finns. Den är väldigt alert och snabb i tanken, lättlärd och kontaktsökande och får den inga uppgifter så kan den hitta på egna. De allra flesta belgiska vallhundsägarna är aktiva inom Svenska Brukshundklubben med olika hundsporter som lydnad, skydd, spår eller sök. Den belgiska vallhunden är en energisk arbetsmaskin och vill ut och jobba mycket och ofta för att vara nöjd. Den fungerar mycket bra som tjänstehund, både inom polis, väktare och försvaret. Av alla tjänstehundar inom polisen är ungefär 30 % belgiska vallhundar, resten är tysk schäfer.

Pälsvård

En belgisk vallhund har ganska mycket päls, men kräver inte någon extrem pälsvård. Borsta igenom pälsen en gång i veckan och bada hunden vid behov. När den fäller blir det dock mer att borsta, och ska du flytta så kan det vara skönt att leja ut städningen till Flyttstädning i Landskrona och på så vis slippa städa bort alla gömda pälsstrån som det gärna blir när man har hund. Du sparar tid och energi och kan ägna dig åt betydligt roligare saker än städning, hunden exempelvis.

Vill du ha en hund som aldrig tröttnar på att jobba så är belgaren något för dig. En viktig sak att tänka på är dock att passivitetsträna och hitta hundens på- och av-knapp så att den lär sig slappna av och ta det lugnt.

mts_best