Ekonomi och hundägande

Många som skaffar hund kan lätt förfäras över priset. En renrasig hund kostar i dag omkring 10 000 kronor, och beroende på ras går prislappen sedan uppåt. Som hundägare ska man dock tänka på att inköpspriset bara är en engångssumma. Varje månad, varje år ska man dock betala andra saker som hunden behöver och om man har problem med ekonomin till att köpa hunden bör man noga tänka efter om man verkligen kommer att ha råd att ha en hund i det långa loppet. Men vilka kostnader är det som tillkommer egentligen?

Andra viktiga saker att tänka på

När man ska skaffa en hund bör man noga gå igenom sin ekonomi. Man har vanligen många räkningar som ska betalas varje månad och det kan till exempel handla om billån, el, huslån och annat som måste komma i första hand. Har man verkligen råd med extra utgifter när allt detta är betalat? En hund måste försäkras, man bör lägga undan pengar till veterinärräkningar och om hunden skadas så illa att den behöver avlivas kan man behöva bekosta allt själv. Finns dessa pengar även under familjens sämre ekonomiska månader som sommaren och julen?

Utrustning som behövs

När det gäller hunden behöver man en hel del utrustning. Många gånger kan man dock välja att köpa billigare varianter av vissa saker, men inte av allt. När det gäller koppel, halsband och sele bör man alltid se till att köpa bra kvalitet även om det kostar en del extra. Om kopplet eller halsbandet plötsligt går av när man är ute på promenad kan konsekvenserna bli mycket allvarliga. Mat- och vattenskålar går egentligen bra med vilka skålar som helst, och leksaker kan man enkelt göra själv om man så vill. Beroende på vilken hundras man köper kommer det också att gå åt en varierande mängd foder och om hunden blir sjuk kan speciellt mat behövas. Om det är en stor hund kan mat kosta omkring 2000 kronor per månad. Detta måste det finnas pengar till varje månad, oavsett om man behöver betala något annat. Det måste man som hundägare vara mycket väl medveten om och om man tvekar bör man istället vänta med hundköpet.

Utbildningar och liknande

En annan sak som också kostar pengar är olika utbildningar. Om man inte har haft en hund förut kan det vara på sin plats att gå en valpkurs och den kostar ofta ett par tusen kronor. Den tar dessutom en hel del tid. Som hundägare kan man också behöva ta ledigt under de första dagarna när hunden flyttat in och även detta kostar en hel del pengar. Om hunden blir sjuk kan man, samtidigt med veterinärräkningar, också bli tvungen att vara hemma och ha koll på hunden. Har familjen råd med detta?

mts_best