Är du redo för en hundvalp?

Visst är det fantastiskt kul att sitta och kolla på annonser på supersöta hundvalpar som finns till salu? Den ena är sötare än den andra och tack vare att skatteåterbäringen var så bra i år kanske du funderar på om det inte är dags att faktiskt köpa hem en av dessa valpar. Att skaffa hund är en stor dröm för många människor, men det är inte förrän man äger en hund som man förstår hur stort ansvar det faktiskt är. Trots att det kan vara svårt att föreställa sig livet med en hund så finns det en del kontrollfrågor som du kan behöva ha svar på. Här har vi listat frågorna som du bör ställa dig för att säkerställa att du har den tid och ork som krävs för att ta hand om en hund, inte minst en valp.

1. Den första saken som du ska fundera över är egentligen inte en fråga. Du behöver nämligen titta ordentligt på hur ditt liv och din vardag ser ut. Titta inte bara på hur den ser ut i dagsläget, utan även i framtiden. Kommer du vilja resa mycket så behöver du ordna hundvakt eller ha råd med hundhotell m.m.

2. Hur mycket tid har du möjlighet att ge din hund? En vuxen hund får lämnas ensam max 4 timmar innan den behöver gå komma ut och rastas. En valp kommer du inte kunna lämna själv överhuvudtaget under den första tiden. Jobbar du kommer du behöva ta ledigt.

3. De ungefärliga kostnaderna för en fullvuxen medelstor hund ligger på 16.000 kronor om året. Kommer din ekonomi att kunna hantera dessa standardkostnader och även ha utrymme för oförutsägbara utgifter?

4. Det är mer än bara hunden i sig som kostar pengar. Hunden behöver tillbehör för att må bra och kunna ha en god hälsa. Du behöver räkna med kostnader för t.ex. fästinghalsband från Seresto, koppel, matskålar, leksaker, klosax och mycket mer.

5. Det krävs otroligt mycket tålamod att ha en hundvalp. Hundvalpar har väldigt mycket spring i benen och älskar att busa och gnaga på saker som de inte får ha i munnen. En valp är inte heller rumsren och kommer behöva tränas för att gå ordentligt i koppel. Det är lätt att man tror att hunden kommer att lära sig väldigt snabbt, men alla hundar fungerar olika och således även deras inlärningsförmåga. Du behöver säkerställa att du har de tålamod som krävs för att träna hunden varje dag.

Som du ser är det en hel del som du behöver ha koll på, men om man ska förkorta ned det kan man säga ”tid, pengar, kärlek”. Har du alla dessa tre saker tillgängliga för din hund kan du mycket väl vara redo för en ny familjemedlem.

mts_best