Stamtavla på hunden?

En hund är din livskamrat, en glädjekälla och en riktig kompis, den bästa vännen och det perfekta sällskapet. Spelar det då någon roll om den har en stamtavla eller om den är en flervägs-korsning? Vad är det du ska tänka på inför ditt framtida hundköp och är det värt att lägga några tusenlappar extra på att få en stamtavla på hunden?

Kort sagt, ja. En hund med stamtavla är mer värdefull, dyrare men också med en dokumenterad bakgrund och du har oftast en uppfödare i ryggen som finns med dig hela vägen med tips, stöd och råd. Du vet vad du får och slipper överraskningar och kan fokusera på det roliga i hundägandet istället för det tråkiga.

När familjen skaffat hund kan det vara svårt att lämna valpen ensam hemma för att åka iväg och handla mer än det nödvändigaste. Barnen växer ändå och behöver nya kläder och skor. Du sparar tid genom att shoppa kläderna online och Gant har rea till dina barn. Handla kläderna hemifrån online så effektiviserar du din dyrbara tid och slipper stå i långa kassaköer.

Vad betyder en stamtavla?

Ofta sägs det att stamtavlan inte spelar någon roll, personen är ändå bara ute efter en hund till sällskap och vill inte tävla eller ställa ut den. Det är klart inte hundens personliga värde sitter i en papperslapp, den blir inte mer eller mindre älskad av den anledningen, men stamtavlan är en kvalitetsmärkning. Du vet vad du får, vilken ras det är och vad du kan förvänta dig av hunden egenskapsmässigt. Du vet att rasen ska vara på ett visst sätt och slipper överraskningar. Du kan följa hundens förfäder bakåt och se deras hälsostatus och meriter i form av tävlingar, utställningar och mentaltester. Det blir lättare för dig att lägga pengarna på en hund som kommer ifrån bra linjer med rätt mentalitet och hälsostatus. Möjligheten att kunna följa sjukdomshistorik och höft- och armbågsstatus på föräldradjuren, deras föräldrar och kullsyskon kan vara värdefull information för att du ska få en så frisk hund som möjligt.

Blandras kan vara grisen i säcken

En hund med okänd härstamning behöver inte ens vara den ras som säljaren uppger, och den söta valpen kan växa upp till att bli ett krävande monster som inte alls passar till sällskap utan kräver träning i ur och skur, varje dag året om. Den kan bli bra fysiskt men riktigt dålig mentalt om olika rasers behov krockar, vilket blir jobbigt för dig som hundägare. Du vet inte vad du har att vänta dig om du köper en hund med okänd härstamning helt enkelt.

Tvärt emot vad många tror så är blandraser är inte alltid friskare än renraser. Många använder argumentet att hunden aldrig varit sjuk, men har hunden faktiskt hälsotestas och blivit röntgad för höftledsdysplasi eller artros i armbågarna? Vet du med dig säkert att blandrashunden du kände som liten inte hade ont i höften men inte visade något?

mts_best