Pälsvård

Det finns nästan lika många olika hundpälsar som det finns hundraser. De allra flesta raser kan dock placeras under strävhåriga, långhåriga eller korthåriga hundar. Det är mycket stor skillnad på hur mycket tid man behöver lägga på de olika rasernas pälsvård, en långhårig hund kräver generellt mycket mer pälsvård än en korthårig. Vissa korthåriga raser behöver dock så kallad trimning några gånger om året.

Ofta är pälsen på en korthårig eller strävhårig hund enklast att sköta. En korthårig hund kan behöva badas någon gång per år, ofta i samband med fällning. Annars sköter den pälsen själv. En strävhårig päls kan behöva lite mer omvårdnad. Denna typ av päls kan behöva trimmas ett par gånger om året och om hunden blir mycket smutsig kan bad behövas någon gång per månad.

En långhårig hund som pudel, collie, golden retriever, eller afghan kräver relativt mycket pälsvård. En långhårig hund fäller ofta en hel del och den kan behöva borstas och badas flera gånger per månad. Om man borstar hunden utomhus slipper man en del av fällhåret. Om hunden har medellång päls kan ett bad per månad räcka, medan en längre päls ofta tovar sig om uppehållet mellan baden blir för långt.

Ofta är det bra att kontakta en uppfödare till den ras man har för att få tips och råd om hur man bör sköta pälsen för att den ska hålla sig i så bra skick som möjligt. Uppfödaren kan ofta också tipsa om bra hund-trim där man kan bada och trimma hunden. Om man vill lära sig detta själv kan uppfödare ofta visa de första gångerna.

Ett annat tips är att besöka en utställning och där fråga olika utställare om råd eftersom de är närmast experter på att hålla sina hundars päls i bästa skick. Där kan man få tips om schampon och mycket annat.

mts_best