Utställning och hobby

Det allra vanligaste är i dag att hunden används till utställningar eller bara som sällskapsdjur. Inom utställning är det främst rasrena hundar som är aktuella eftersom att det endast är de som bör användas till avel enligt Svenska Kennelklubben.

Det finns dock andra hundsporter man kan delta i och som inte kräver att hunden är av någon speciell ras. Två exempel på detta är agility och lydnad. I agility som sport ska hundens förare leda hunden genom en hinderbana som kan vara mer eller mindre komplicerad. Här krävs det att hunden är lydig, att den är snabb samt smidig. Vilken ras den har spelar ingen roll eftersom klasserna här delas in efter hur pass stor hunden är. En stor hund hoppar högre hinder än en liten, men hindren i övrigt förändras inte. I denna tävling tävlar hundarna alltså på mycket lika villkor.

Man kan också tävla och träna på olika lydnadskonster. Detta är inte bara roligt utan det är också praktiskt. En hund som inte lyder kan snabbt bli en farlig hund. I lydnadstävlingarna tävlar alla hundar och raser på precis samma villkor. Det som kan ändras är det bord hunden ska ligga stilla på. För små hundar kan bordet vara något lägre, eller så får man lyfta upp hunden. Ibland kombineras dessa tävlingar med en variant av utställning. I denna utställning bedöms dock inte hundens utseende utan dess beteende. Man bedömer hur pass avslappnat hunden rör sig i kopplet, om den drar eller om den går lugnt och lyssnar. Man tar också upp hunden på ett bord och där tar en domare i hunden, lyfter den och kontrollerar hur hunden agerar. Domaren kan också titta på tänderna, undersöka klorna och mycket annat för att se om hunden tolererar det. Detta har att göra med att domaren vill se hur pass väl-hanterad hunden faktiskt är.

Det finns dock inga krav på att man ska tävla eller träna med sin hund men det kan vara mycket roligt och dessutom lär man känna sin hund bättre. Om man tränar sin hund på ett bra sätt kan det också vara bra för framtiden. Om hunden lärt sig att man tar i den på olika sätt bli både veterinärbesök och annat enklare. Om hunden någon gång behöver behandlas för en skada eller sjukdom kan en lydig hund också vara lättare att hantera än en som aldrig upplevt att man lyfter på tassar och liknande.

mts_best