Att skaffa hund

Det finns en hel del man bör tänka över och läsa innan man skaffar en hund. Det första man bör ta reda på är om en sällskapshund eller en uthållig arbetshund är det som passar bäst för det liv man lever. När man ska skaffa hund bör man lägga minst lika mycket tid på detta köp som på ett köp av bostad, bil eller mobiltelefon. Det är alltid bra att läsa på om flera olika raser och deras egenskaper innan man bestämmer sig. Ofta kan en valp kosta omkring 12 000 kronor. Det finns billigare valpar men dessa kan bli en dyr historia i slutändan. Man ska aldrig ha för bråttom med att skaffa hund.

När man väl bestämt sig för en hund bör man träffa uppfödaren i dennes hem, oavsett var man hittar hunden och oavsett om man köper en valp eller en vuxen hund. Det finns flera exempel på att hundar smugglats in i landet och sedan sålts på en parkeringsplats. Man bör aldrig åka till en sådan plats för att bara titta på en hund eller valp. Det är ofta allt för svårt att motstå att ta hem en valp.

När man träffar valpen är det också viktigt att man träffar hundens mamma, pappa eller andra släktingar om det kan ordnas rent praktiskt. Valpen, och en vuxen hund kommer att brås på sin släkt och egenskaper som aggressivitet eller rädsla går ofta i arv. Om man har frågor är det viktigt att ställa dem till hundens uppfödare eller nuvarande ägare. Om denne är seriös svarat den gärna på frågor. Om hunden på något sätt ser sjuk ut är det viktigt att ta reda på varför. En frisk hund har till exempel inte svårt att andas, och den bör heller inte ha rinnande ögon eller nos.

En hunds utveckling styrs av flera olika faktorer. Även om en uppfödare och valpköpare vill hundens allra bästa kan man aldrig garantera att hunden kommer att vara glad, sund och frisk när den växer upp. Hunden kan dock få bättre förutsättningar att bli en bra familjehund om den får lov att växa upp hos en kunnig och engagerad uppfödare, samt hos en valpköpare som vill veta mer och som visar omtanke om hunden.

Innan man skaffar hund är det också viktigt att man ser till att det finns tid att ta hand om den. Både en valp och en vuxen hund behöver omsorg. En åtta veckor gammal valp är liten och hjälplös. Den behöver mat på bestämda tider. En vuxen hund vill heller inte spendera sina dagar ensam. När man skaffar en hund kommer man också att vara den som tar över hela ansvaret för den och då måste man se till att hunden också har det bra.

mts_best