Korsning eller rashund?

Många väljer i dag att köpa hund av korsnings-ras. Dessa hundar kan ofta vara lite billigare än renrasiga hundar och de är ofta utmärkta sällskapsdjur. Man kan dock inte komma ifrån att det finns många fördelar med att köpa en renrasig hund. För det första vet man vad man faktiskt får om man köper en renrasig hund. Dessutom kan man genom detta bli en del av gemenskapen i rasklubbar med mera.

När man ska köpa hund är det viktigt att veta att alla raser har vissa drag, svagheter och styrkor. När man köper en renrasig hund kan man välja den ras som passar just det egna livet och den livsstil man har. Detta oavsett om man vill jaga, ta promenader eller tävla i utställningar eller agility. Om man har kunskap om hundrasen kan man med större säkerhet veta om man kommer att trivas med hunden eller inte. Det finns över 300 raser att välja bland och det finns garanterat någon ras som passar.

Om man köper en renrasig hund bidrar man också till att minska handeln med smuggelhundar. De allra flesta uppfödare av renrasiga hundar finns registrerade hos Svenska Kennelklubben och de arbetar för att all avel ska ske under kontrollerad form. Här ställs höga krav på alla uppfödare, oavsett vilken ras de arbetar med.

När man köper en valp hos en bra uppfödare måste valpen vara minst 8 veckor när den hämtas. Den ska också ha stamtavla, registreringsbevis, köpeavtal samt vara veterinärbesiktigad och vaccinerad. Man bör aldrig falla för första bästa valp på nätet, och man ska aldrig någonsin gå med på att hämta sin hund på en parkeringsplats utan att träffa dess föräldrar.

mts_best